Hibah Perlu Di Rebut Dan Bukan Cabut..

Kerana kurang menyedari kelebihan takaful, banyak orang belum menggunakan polisi perlindungan takaful. Rata-rata masih membingungkan, dan mustahil untuk membezakan antara insurans tradisional dan takaful. Ditambah dengan cara sebilangan orang mempromosikan insurans dengan cara yang menjengkelkan, banyak orang merasa jijik dan “lari” ketika mereka melihat iklan takaful. Sebenarnya, jika kita mengetahui faedah takaful dan bukannya dicabut, jika kita tidak menggunakan polisi “premium”, kita akan merasa rugi.

Bagi mereka yang masih tidak memahami perbezaan antara insurans dan takaful, sekarang adalah masa untuk artikel ini memberi pencerahan. Secara umum, polisi insurans yang disediakan oleh syarikat insurans Islam mematuhi Syariah, kerana alat pelaburan syarikat itu mematuhi Syariah dan diatur oleh Majlis Syariah. Konsep takaful juga berbeza dengan konsep insurans tradisional, kerana takaful menekankan konsep tolong menolong di antara penyumbang takaful. Ini bermaksud bahawa anda yang menggunakan polisi takaful ini membantu umat Islam dengan ekonomi mereka sendiri! Adakah anda baru sahaja melangkah ke tempat kerja? Ini adalah masa terbaik, kerana anda mesti dilindungi secepat mungkin. Semua polisi takaful mempunyai jangka masa. Oleh itu, mendaftar takaful terlebih dahulu boleh membolehkan anda mendapatkan insurans lebih awal. Sekiranya anda tidak mahu merasakan beban pembayaran setiap bulan, daftarlah untuk mendapatkan pakej yang murah terlebih dahulu, tetapi apabila kerjaya anda stabil, jangan lupa untuk menaikkan pakej anda.

Jika bakal berkahwin atau sudah berkahwin, eloklah anda menaik taraf polisi takaful kerana tanggungan anda kini adalah lebih besar. Anda kena fikirkan apa yang bakal terjadi jika berlaku musibah atau meninggal dunia. Sudah tentu semua tanggungan keluarga akan terbeban pada isteri anda. Dengan adanya hibah takaful, pampasan anda akan segera diproses kepada waris-waris terdekat anda. Dengan itu, mereka tidak terlalu beban dari segi kewangan setelah kelihilangan tempat bergantung.

Dengan hibah takaful juga, anda menyumbang pada tabung pendidikan anak-anak sekiranya berlaku musibah ketika anak-anak masih belajar disekolah mahupun di universiti. Jika anda dah berkahwin tetapi masih belum mempunyai polisi takaful, eloklah jangan berlengah lagi. Daftar segera supaya anda memulakan perlindungan secepat mungkin. Jangan hairan mengapa isteri anda yang menyuruh anda bersegera untuk mendaftar takaful dan membuat hibah.

Dengan mengambil takaful, anda juga sebenarnya melindungi hasil pelaburan anda. Bayangkan sekiranya terjadi musibah yang menyebabkan hilang upaya, pampasan yang diberikan akan mengelakkan anda mencairkan pelaburan yang sedia ada. Lebih-lebih lagi jika anda tepaksa menanggung hutang yang banyak. Oleh itu, anda boleh terus menikmati hasil pelaburan anda dengan lebih lama lagi.

Andai kata ditakdirkan tidak sempat melaksanakan ibadah haji sepanjang hayat ini, hibah takaful dapat diperuntukkan untuk badal haji. Selain itu, boleh juga disalurkan untuk wakaf dan sedekah bagi meraih pahala yang berpanjangan.

Sebagai rumusan, takaful ini penting kerana melindungi anda sebaik sahaja selepas tempoh matang polisi tersebut. Jika berlaku musibah seperti kematian, hibah takaful tersebut boleh menyelamatkan krisis kewangan waris terdekat anda. Anda bukan saja boleh melangsaikan hutang, malah boleh meraih pahala dengan hibah takaful jika dirangcang dengan teliti.

Dapatkan Konsultansi Takaful Kuala Lumpur (Klik Sini)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *